PC’ere er blevet et vigtigt redskab overalt i voksenundervisningen. En stor hjælp for mange, men også en vanskelig barriere for kursister, der har problemer med læsning eller aldrig før har siddet foran et tastatur. Som underviser føler man med de kursister, der med krum ryg og én finger langsommeligt leder efter bogstavtasterne for at skrive et enkelt ord – eller endnu værre: en web- eller email-adresse.

Et af problemerne for mange læsebegyndere, ordblinde og andre med læsevanskeligheder, samt deltagere i sprogcentrenes undervisning for udlændinge med meget kort skolebaggrund er, at tastaturerne kun har “store” bogstaver. Det lyder banalt, hvad det i sin logik faktisk også er, men det er altså en stor hjælp for mange, hvis tasterne har både “store” og “små” bogstaver. Så sker genkendelsen fra de læste tekster og adresser hurtigere og mere smertefrit.

John Christensen i Ishæj har udviklet mærkater med “små” og “store” bogstaver, som man ganske enkelt kan klistre på sit tastatur. Og erfaringerne viser, at det virker for mange, både børn og voksne. John Christensen kalder sit system “Akfabet Tastatur Idéen” Som mangeårig læsepædagog og sprogcenterlærer kan jeg anbefale at prøve det på elever og kursister og derefter afgøre, om det er værd for skolerne at investere i. Både logisk sans, viden og de hidtidige erfaringer tyder på, “Alfabet Tastaturet” er et rigtig godt hjælpemiddel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *