Oppe Sundby Skole har valgt, at bruge tastaturer med røde og blå bogstaver i specialundervisningen.

Vokaler og Konsonanter

Nogle børn har let ved at lære bogstaverne og let ved at lære forskellen på vokaler og konsonanter, mens andre har rigtig svært ved det. Tastaturerne med røde og blå bogstaver – og store og små bogstaver – stemmer overens med bogstaverne, på den måde som eleverne lærer dem i klasserne. Mens børnene lærer forskellen på vokaler og konsonanter, er tastaturet en ligetil måde at hjælpe hukommelsen på vej.

En forskel der kan ses!

Børnene skal lære at mestre forbindelsen mellem bogstav og lyd for at lære at læse og skrive. For elever der har svært ved at lære forskellen på bogstavernes lyde er det godt, hvis mange ting omkring dem gør det muligt også at se forskellen på bogstaverne.

 

Det er helt almindeligt at læreren hænger alfabetet over tavlen i klassen, når bogstaverne skal læres. Alle eleverne kan så se bogstaverne, det gør det nemmere at lære at huske dem. På samme måde er det med tastaturerne. Det er en måde at gøre bogstaverne synlige, der er fugt med tiden.

 

Hjælp motivationen

Der er mange gode programmer på computerne, der kan bruges helt fra starten, når elever lærer at læse og skrive. Det hjælper på motivationen for nogle elever at bruge computere. Computere er i sig selv et fængslende værktøj, med den lysende skærm og hurtige feedback. Det kan også være en kærkommen afveksling for en elev i specialundervisningen at bruge computere.

Det er slet ikke alle børn, der når at opdage de røde og blå bogstaver, når de sætter sig for at arbejde ved computeren. Men nogle gør, og de synes, det er smart indrettet.

 

Bogstav-junglen

Når det er svært at lære bogstaver, så er der rigtig mange ting der er svært. Der er rigtig mange ting der kan forvirre: ikke alle ord er lydrette, nogle bogstav-lyde minder om hinanden, der er store bogstaver, der er små bogstaver, hvilken etage står de i?, mors håndskrift ligner bare krusseduller, osv. osv. Så det er rart, når noget i bogstav-junglen passer sammen og ikke giver anledning til forvirring.

Når en elev undrer sig over farverne på bogstaverne – så er der en god forklaring på, hvorfor der er røde og blå knapper med bogstaverne på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *